csütörtök, július 02, 2020


Gyakran ismételt kérdések

Mi a Parketta?

A parketta egy- vagy több rétegű, tömör fa padlóburkolat. Ha egyrétegű, akkor teljes vastagságában tömörfa, ha több rétegű, akkor a járó rétegnek legalább 2,5mm vastag tömörfából kell lennie, de legtöbbször a többi réteg is az. Az elemek egymáshoz többnyire csappal és horonnyal illeszkednek. A parketta természetesen meleg, hosszú élettartalmú, felújítható. 


Melyek a parketta főbb fajtái?

 • Egyrétegű parketta: a parketta egy anyagból áll. Ilyen például a csaphornyos, lamella, ipari, mozaik, svédpadló, bambusz, intarzia és bütü parketták és hajópadlók.
 • Több rétegű parketta: a  parkettaelemek két- vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparkettának is nevezik. A felületkezelt parkettákat amint forgalomba hozták, készparkettáknak is nevezik, hisz lerakás után szinte használatra készek.


Melyiket válasszam?

A választásnál figyelembe kell venni a felhasználás módját,és természetesen fontos szempont az egyéni ízlés, és az esztétikai megjelenés is.

Fontos még: felhasználási helye: pl. lakószoba, iroda, előtér, étterem..., az igénybevétel: sokan vagy kevesen, tiszta vagy szennyezett lábbelivel járunk rajta.

A parketta megjelenését,esztétikai megítélését befolyásolják: a fa tulajdonságai,mint a szín, a fa fajtája, a rajzolat, illetve a termék műszaki tulajdonságai is, mint a szélesség,  a felületkezelés, stb...

E kérdéseket a vásárlás során gondoljuk át. Az értékesítők ennek alapján tudnak tanácsot adni az Önnek legjobban megfelelő parketta kiválasztásában.


Hogyan lehet lerakni a parkettát?

Három alapvető lerakási módszer van: szegezett ragasztás és úsztatott fektetés.

A legrégebbi,de ma is gyakran használt lerakási mód a parketta elemek leszegezése vakpadlóra, más néven a deszkára.

Manapság már a deszkára OSB lapot szoktunk rögzíteni, és így mindenfajta parketta lerakására lehetőség nyílik, de legjobb aljzat a beton.

A szalag -és laminált parkettát, padlót úsztatva szoktuk lerakni, a csaphornyos parkettát, intarzia parkettát, svédpadlót szegezve illetve ragasztva, az ipari, mozaik, lamella és bambusz parkettákat csak ragasztva.


A parkettát milyen kivitelben lehet  lerakni?

A  csaphornyos  parketta  lerakása lehet a legegyszerűbb  halszálkától-a  kosárfonásos

intarzia betétesig.

A ipari parkettát  táblásított kiviteltől a egyenként  szétszedve  szalagmintába.

A svédpadlók és a bambusz parketták: szalag,téglakötésben vagy átlós mintába  lehet lerakni.

Az intarzia   lerakása    lehet sima hálós vagy átlósan elfordítva, a falmentén lehet bordűr vagy anélkül .


Lehet-e padlófűtésre parkettát rakni?

A fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak a 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható, illetve a több rétegű parketták. Ezek esetében is a  zsugorodásra kevésbé  hajlamos fafajokat célszerű választani.


Milyen parketta felületkezelési módok vannak?

Lehet gyári és helyszíni, lerakás utáni felületkezelés. A felületkezelő anyagok lehetnek:lakkok,pácok, olajok, viaszok illetve ezek kombinációi.


Szabad-e vízzel tiszti tani felmosni a parkettát?

Csak teljesen kicsavart, de nem száraz, de nem is túl vizes ruhát, felmosórongyot szabad használni. Illetve a tisztításhoz speciális felmosószerek kaphatóak.

A víz a parketta fő ellensége. A víztől a parketta feldagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik, összeszárad és hézagos lesz.Szolgáltatásaim

 • Hagyományos csaphornyos parketta fektetése
 • Parketta csiszolás, pácolás, olajozás, lakkozás
 • Parketta javítása, átrakása
 • Ipari parketta fektetése
 • Bambusz, svédpadló, kétrétegű parketta fektetése
 • Laminált padló, szalagparketta fektetése
 • Egyedi parketta elkészítése
 • Aljzat kiegyenlítés
 • Aljzatnedvesség mérése
 • PVC - szőnyegpadló fektetése
 • Teljes körű generál kivitelezés /festés, burkolás, villany, parketta.../ megbízható szakemberekkel

 

Kapcsolat

E-mail:
mezocsati.ferenc@t-online.hu

Telefon:
06-1/243-36-18
06-1/368-07-09
06-30/966-73-62

Szolgáltatási terület:
Budapest és Pest megye